Afoto Xs 768px Hadline

Szabályzat

Az Év Agrárembere kitüntető díj, 2019

Mint azt a latin idézet is mondja: Az alkotót az alkotása ajánlja. Persze, nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. Ilyen jellegű elismerés létrehozására tettünk kísérletet 2014-ben először, amikor díjazni kívántuk az év agráremberét.

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az agrotrend csoport Az Év Agrárembere Kitüntető Díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért; de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy az elképzelés nagy sikerrel valósult meg! A díj egy presztízs eseménysorozat lett! Mind a résztvevők, mind a támogatók egyöntetűen úgy vélték, hogy e hiánypótló díj immáron harmadik kiírása elérte a célját. Széles körű figyelem kísérte mind a kiválasztás folyamatát, mind a nagyszabású gálarendezvényt, melyen végül a 2014-es Év Agrárembere a kiírt 7 kategóriában megszületett győztesek közül Kujáni Lászlóné Cser Olga, 2015-ben a 10 kategória győztesei közül Zsigó György, 2016-ban immár 11 kategória győztesei közül Dr. Csikai Miklós lett! A 2017-ben ismét 10 kategória győztesei közül választhatott a szakmai zsűri, akiknek döntése alapján Mutsy Árpád lett a győztes. 2018-ban a kertészet kategória győztese Ledó Ferenc lett a fődíjasunk.

Egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál. Ezt még lehetne azzal fokozni, hogy a széles nyilvánosság aktív bevonása még inkább növeli a díj értékét. Az idei évben sem változtatunk ezeken a célokon! Sőt, még inkább törekszünk a nyilvánosság elé tárni az agrárium értékeit, bemutatni az ágazatban tevékenykedő kiemelkedő és elismerésre méltó szereplőket. Ennek érdekében az előző kiíráshoz hasonlatosan 10 kategóriában várjuk a jelentkezőket!

1. A lebonyolítás

Az Év Agrárembere megtisztelő címre 10 különböző kategóriában lehet jelöltséget szerezni:

a.) Az első szakasz: jelölés, 2019.09.15-2019.11.15.

A jelöltté válás folyamata egyszerű, hiszen vagy egy ismerős vagy akár saját maga a jelölt is jelölheti magát, egy rövid indoklás, szakmai bemutatkozás és fotó elküldésével. A jelöltek jelöltté válásuk után az előző évek lebonyolításával ellentétben nem jelennek meg online felületen.

b.) Második szakasz: zsűri döntése, 2019.11.16-2019.11.20.

A kategória zsűrije választ a jelöltek közül három alkalmas személyt, és ők kerülnek majd megmérettetésre a továbbiakban. Itt egy személyes részvételű zsűrizés lesz, ahol a támogatóink delegáltjai és többi zsűritagunk együtt vesz részt.

c.) Harmadik szakasz: Helyszíni zsűrizés: 2019.11.21-2019.12.05.

Döntősök bejárása. Interjúkat készítünk a kategóriadöntősökkel. Erre a bejárásra minden támogatót és zsűritagot meghívunk. A döntősök közül a zsűritagok a kategóriagyőzteseket is megszavazza, a birtoklátogatás és az elkészült videók alapján.

d.) Negyedik szakasz: kategória döntők, közönségszavazás, 2020.01.05-2020.01.20.

A kategória döntők során az összesen 30 jelölt (kategóriánként 3-3) online szavazáson méretteti meg magát. Mindegyik döntősről riportfilm készül, mely felkerül az adatlapjára, ezzel kiegészítve a jelölést. A kategória döntők során az összesen 30 jelölt (kategóriánként 3-3) online szavazáson méretteti meg magát. A közönségdíj győztese az a személy, aki a legtöbb szavazatot kapta a közönségszavazás során.

A szakmai zsűri tagjai az alapítók képviselői, elismert szakemberek a kategóriából és a kategória támogatói. Az év növénytermesztője, növényvédőse stb. díj nyertese olyan, a magyar agrárszakmában dolgozó személy, aki az agrárvilág, az őt körbevevő társadalom számára valami hasznosat, innovatívat, előremutatót, újdonságot, társadalmilag értékelhető jót hozott létre. Mind e jót az illető személyélettartam-teljesítményének összessége és nem egy pillanatnyi cselekedete határozza meg leginkább! A személy gazdálkodási formája, politikai hovatartozása, céges referencia-elkötelezettsége a kiválasztásnak nem szempontja, ezektől garantáltan független döntés fog születni. A döntéshozó grémium (zsűri) minden politikai és szakmai függőségtől mentes, elismert személyekből álló döntési szerv, mely független, csak a kiírás szempontjait figyelembe vevő döntést hoz!

A díj nem egy támogató által megvásárolt „kitüntetés”, hanem egy szakmai alapokon és érdemeken nyugvó elismerés!

A kategóriánkénti zsűri 7 fős: 3 fő független szakmai tag (kutatók, média, szakmai szervezetek delegáltjai) 1 fő a támogatótól (a rendszer tisztaságának ellenőrzése okán), 3 fő a szervezők delegáltjai. Vitás kérdésekben a zsűri elnöke dönt!

e.) Ötödik szakasz: 2020.02.08.

– Az ötödik szakaszban egy nagyszabású (250 fős, díszvacsorával egybekötött) gála keretén belül vehetik át a kategóriák győztesei az elismerésüket. A gálaest az „Agrárvilág estje” címen kerül megrendezésre, ahol a jelölteken kívül az agrárvilág prominensei is részt vesznek majd.

– A gálaestre jegyek is rendelhetők lesznek egy viszonylag szűk keret erejéig.

– A szervezők évente Életműdíjat is átadnak!

– Kihirdetésre kerül a Közönségdíj is, vagyis az a jelölt, aki a legtöbb online szavazatot kapta. Őt a szervezők díjazzák értékes családi nyaralással.

– Majd következik az Év Agráremberének megválasztása.

– A választás során egy-egy szavazattal bírnak zsűritagjaik (70 fő), és az így kapható maximum 70 szavazatból egyszerű többséggel nyer az, aki a jelöltek közül a legtöbb voksot kapja.

2. Promóció

Az Év Agrárembere Díj promóciójának során az exkluzívan kialakított saját weboldal, valamint folyamatos (napi szintű) Facebook kommunikáció mellett széles körű print és online sajtótermékekben való megjelenést tervezzük. Az eddigiektől eltérően csak a legjobb és kizárólagos partnerként feltüntetett médiacsoport vehet részt a kommunikációban, ők azonban nagyobb lendülettel. Idén is törekednek a szervezők országos, ám nem agrár profilú sajtóorgánumokban (pl.: idokep.hu) történő megjelenésre. Televíziós megjelenések az Új Mezőgazdasági Magazin és a Soroló műsorokban kapnak helyet, de 2019-ben is reménykedünk a közszolgálati és kereskedelmi csatornákon való szereplésben.

A díj meghirdetésétől a zárásig 50 egész oldalas hirdetésben, cikkben és tudósításban, valamint legalább 100.000 átkattintást generálva kommunikáljuk a díjat. Támogatóink közül többen saját sajtóorgánumaikban is rendszeresen hírt adnak eseményünkről.

A záró szakaszt szintén széles körű elő és utó promóció követi országos lefedettséggel bíró online és print agrár-, valamint egyéb kiadványokban.

Gálaestünket mint a magyar Agrárvilág estje hirdetjük meg, melyre támogatóink 2 jegyet kapnak. A gálaest magas színvonalú parádés díjkiosztó az agrárvilág prominenseivel; neves fellépőkkel és értékes díjak kiosztásával kerül megrendezésre egy méltó szállodában, ott alvással.

Hároméves tapasztalatunk szerint, a gálaest mint a rendezvény fénypontja, díjátadója egyébként még egy nagyon jó kapcsolatépítő rendezvény!

Az utólagos kommunikáció során számítani lehet országos agrár- és nem agrárprofilú sajtókiadványok beszámolóira is.

Multiplikáció

A kommunikáció során végig törekszünk majd arra, hogy a tervezett promóciós elemek mellett a „nem tervezhető”, ugyanakkor hatalmas ismertséget hozó multiplikációra ösztönözzük a jelölteket.

Az értékes Közönségdíj (külföldi utazás min. félmillió forint értékben) reményeink szerint önmagában is arra ösztönöz minden jelöltet, hogy minél több egyedi felületen kérje a szavazatokat.

Emellett bizonyos időszakokban a banner- és sajtómegjelenések is erre a tényre hívják fel a figyelmet, valamint az online kommunikációban is nagy hangsúlyt fektetünk a „tőlünk függetlenül terjedő”, azaz multiplikálódó folyamatokra.

A támogatók jogosultak a nyerteseket és az egész folyamatot saját promóciójukban felhasználni.

3. Erőforrás igény a Támogatótól

Rendezvényünk során Támogatóinktól az alábbi erőforrásokat kérjük a támogatói összegen felül:

• saját csatornás kommunikáció (weboldal, céges hírmondó, sales csapat)

• támogatott kategóriába jelöltállítás (legalább 5 fő)

• zsűritag kinevezése

• zsűritag szavazatának határidőre történő leadása

• gálaesten résztvevő kollégák (2 fő) megnevezése

• támogatóinkkal riportok készülnek majd a szavazási időszak közben és gálaesten is, kéretik a nyilatkozó személy megnevezése

• grafikai anyagok leadása határidőre (logo, link, ahová a logo mutasson)

• részvétel a támogatói megbeszéléseken (2 ilyen várható, 2019 október elején és 2020 február közepén)

A szervezők menet közben is szívesen, rugalmasan alakítják Támogatói észrevételek alapján a projekt lefolyását, mert közös célunk egy sikeres, jó hírű rendezvény megvalósítása!

Tisztelettel a szervezők:

Hamvas Atanáz, Mátrai Zoltán