Afoto Xs 768px Hadline
Roszik Attila
Kertészet

ÉLETÚT
A szarvasi születésű, háromdiplomás n9vénytermesztő mérnök és növényvédelmi szakmérnök 1998 óta dolgozik a MOROKO-FARM
Kft-nél, amelynek 2015 óta ügyvezető igazgatója. A cég 1800 hektáron szántóföldi növénytermesztést folytat, ebből évente 200 hektár szántóföldi kertészeti növénytermesztés: zöldborsó, ipari paradicsom. Az ipari paradicsomnál a teljes gépesítés adott, 2 db speciális betakarító kombájnnal rendelkeznek, amely 220-250 hektár betakarításra képes, ezenkívül az összes specifikus eszközzel rendelkeznek, ami elengedhetetlen a paradicsomtermesztéshez. Évente 60-100 hektár zöldborsót termelnek, további 500 hektár zöldborsótermelést szaktanáccsal látnak el.
Az elmúlt évtizedben ipari paradicsomból és zöldborsóból fajta, tápanyag és növényvédelmi kísérleteket végeztek, az eredményeket országos szintű bemutatókon ismertették a termelőkkel. 2010-ben édesanyja vezetésével családi gazdaságot alapítottak. 2020-ban ugyanezen tagokkal megalapították a Tecnofruit CSMT-t 245 ha szántóföldi földhasználattal, ami családi tulajdonban van. A Kft. 20-30 ha-on zöldborsót, 30-40 ha ipari paradicsomot termel évente. A családi gazdaságban idén 13 ha-on ipari paradicsomot termeltek és 25 ha intenzív alma ültetvényt műveltek.
A MOROKO -FARM Kft., a családi gazdaság, a CSMT és az integrációban termelő gazdaságok is a DélKerTÉSZ tagjai, így az értékesítés a TÉSZ-en keresztül történik. Gyermekeim szintén a gazdaságban dolgoznak. Fia Bence az ültetvényben a növényápolási, növényvédelmi munkákért felel és az értékesítést bonyolítja, míg Fanni lánya az ápolási, karbantartási munkákban, az alkalmazottak munkájának szervezésében vesz részt.
További céljai a családi gazdaság gyümölcs területének bővítése a következő 5-6 évben, hasonló intenzív technológiával. Más gyümölcsfajokat is szeretnének telepíteni, szóba jöhet cseresznye és a szilva.
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS
NAK országos küldött, a NAK békés megyei növénytermesztésért felelős alelnöke, FruitVeB-nél országos küldött, a DélKerTÉSZ igazgatósági tagja. A MOROKO-FARM Kft.-n keresztül a Csabacsűd labdarúgó csapatának fő támogatója. Ezen kívül támogatja a Szarvasi Polgárőr Egyesületet, a szarvasi jégkorong csapatot, a Szarvasi Cervinus Teátrum (vízi színpad) működését, évi rendszerességgel a Reménycsillag Gyermekeinkért Alapítványát.

FŐTÁMOGATÓ: Marton Genetics
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Életműdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: