Afoto Xs 768px Hadline
Lagroland Kft.
Magyarország Legszebb Precíziós Gazdasága

 

A vállalatot 2006 szeptemberében alapította Lassu Béla. A székhely építését, amely Segesd Lagroland tér 1. szám alatt található, 2009-ben kezdte el. A fejlesztése, és bővítése folyamatosan mai napig is tart.

Az elmúlt 16 év jelentősebb mérföldkövei:

  • 2010 szeptember – 1. ütem: Iroda épület, fűtött szerelő műhely, géptároló, 2 tűzivíz tároló átadás
  • 2013 október – 2. ütem: 2 gabonatároló, mérleghíd, mérleg épület és kéziraktár
  • 2016 június – 3. ütem: terményszárító
  • 2018 március – 4. ütem: régi gépek cseréje
  • 2020 január – 5. ütem: precíziós gazdálkodás bevezetésének elkezdése. Ebben az ütemben történt a munkaeszközök és munkagépek cseréje, és a Trimble rendszer adaptálása
  • 2021 december – 6. ütem: precíziós gazdálkodásra történt 100%-os áttérés

 

A 6. ütemben nemcsak a precíziós gazdálkodásra tértek át teljes mértékben, hanem napelem erőmű telepítése, rédlerpályás betároló rendszer, terményszárító korszerűsítése, utótisztítóval történő kiegészítése, a teljes úthálózat újra aszfaltozása, és egy új terménytároló építése is megtörtént. Az utóbbi két beruházás befejezése előreláthatólag 2023. július elején történik meg. Ebben az ütemben a gépparkot is fejlesztették, új repce/gabona vetőgép, új traktor és új kombájnnal egészült ki a máris korszerű géppark. A szántóföldi növénytermesztésben használható innovációkat először kicsiben, próbaképp alkalmazzák, ha beválik, akkor azonnal bevezetik.

Jelentős fejlődés van mögöttük, a technika eredmények átvételével. Az új naperőmű az egész székhely teljes elektromos ellátását biztosítja, mely éjjel a led lámpáknak köszönhetően nappali fénnyel látja el a telephelyet. Az elektromos autó használata is megújuló energiával történik, valamint az utcaseprő gép is a napelem által megtermelt árammal tartja tisztán a telephelyet. A vállalat nemcsak az ISO 9001:2015, hanem a környezetvédelmi ISO 14001:2015 előírásokat is betartja, amelyről megfelelőségi tanúsítvánnyal is rendelkezik.

A vállalat működését minden évben akkurátus, auditált könyvvizsgáló ellenőrzi. Talán ennek is tulajdonítható, hogy immár országszerte nemcsak megbízható és jó minőségű terményt állít elő, hanem a pénzügyi világban is jól csengő neve van a Lagroland Kft.-nek.

A vállalat tulajdonosa a megalapítása óta aktív szerepet tölt be a környék gazdasági és szociális életében. Egyebek mellett 2022-ben a segesdi önkormányzat önerejét biztosította egy EU külterületi utak fejlesztése pályázatra. Idén májusban a helyi iskola budapesti kirándulását tette lehetővé. Minden évben az iskolások pályaválasztási tanácsadásban segít, ill. az Önkormányzat egyéb „adminisztrációs” ügyeiben is rendelkezésre áll. A szomszédos Böhönye település falugondnoki buszának üzemeltetéséhez az egy évre elegendő üzemanyag hiányzó részének hozzájárulással biztosította a falugondnoki hálózat szakszerű működését. Segesd Önkormányzatának évente 5 munkanapot ajánlanak fel ingyen segítségnek a teljes gépállomány és munkaerő biztosítása mellett. Minden jelentősebb kulturális eseményt, legyen az Böhönyén vagy Segesden, pénzzel támogatnak.

Lassu Béla tagja az Inke Környéki Gazdakörnek, a NAK ukrán búza munkabizottságának, és a Jeruzsálemi Szent Lázár lovagrendnek, amely karitatív tevékenységet végez a világ több pontján.

A vállalat megalapítás óta kiemelt figyelmet fordítanak dolgozóik folyamatos képzésére és a környezetvédelemre. Munkatársaiknak átadják a legújabb technika kezeléséhez való tudást, és ehhez képzéseket biztosítanak. Igény esetén új szakmát is adnak kezükbe: szárító kezelő, CO heggesztő, lakatos, stb.

A környezetvédelem nem áll meg a látható gép, eszköz, naperőmű, stb. beruházásoknál, de annak érdekében, hogy a földet egy kicsit jobb állapotban adják át a következő generációnak, szervestrágyát használnak, ezzel visszaszorítva a műtrágyamennyiséget. Gyomírtószerek csökkentése érdekében pedig fizikai gyomírtást is végeznek. Ebben nyújt segítséget az idén májusban vásárolt gyomfésű is. A szármaradványt bedolgozzák a talajba, ezzel akár 40 kg nitrogén hatóanyagot biztosítva az új vetés számára. Mikrobiológia készítmények mellett az összegyűjtött algás esővízzel keverjük össze a lombtrágyákat, amely a növény állomány a nyári melegben is felfrissül. Talajaik állapotát 4-5 évente gps koordináták alapján vett talajmintavételezéssel ellenőrzik, mely adatok hasznosak a műhold vezérelt robot kormánnyal irányított gépekkel történő műtrágya kijuttatás során, és így csak a ténylegesen szükséges mennyiséget juttatják ki. Ehhez egy hatalmas szoftverbázis és az Axiál know-how-ja áll rendelkezésre.

Külön, független, külsős munkavédelmi felelőst alkalmaznak arra, hogy a dolgozók egészségét megvédjék, egészségesen és fitten tartsák. Évente többször elküldik dolgozóinkat munkaegészségügyi ellenőrzésre, és ha szükséges pl. családi tragédia miatt, átmenetileg más (könnyebb) munkakört biztosítanak az eredeti fizetés megtartása mellett. Sajnos, erre épp tavaly került sor.

Jövő tervei között szerepel a jelenleg 900 hektáros családi birtok növelése és az élelmiszerfeldolgozásba történő magas szintű bekapcsolódás. Az eddigi eredmények elérésében jelentős szerepet vállaltak dolgozóik és a jövő tervei megvalósításában is számítanak szaktudásukra.

FŐTÁMOGATÓ: VOSZ – A vállalkozói érdekképviselet
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: