Afoto Xs 768px Hadline
Kőszegi Kert
Magyarország Legszebb Családi Gazdasága

A Kőszegi család 52 ha gyümölcsössel rendelkezik a Fejér vármegyei Vereb településen. A kert vezetője Kőszegi Vilmos, közgazdász és kertészmérnök végzettséggelrendelkezik. A munkában felesége és 4 gyermeke is részt vállal. A család két vállalkozást vezet, egyikben biotermesztéssel foglalkoznak bodza kultúrában 15 ha-on immár 9 éve, a másikban diót 23,5 ha-on, cseresznyét 6,5 ha-on és bodzát 7 ha-on
termesztenek konvencionálisan, de az ökológiai szemléletet előtérbe helyezve.

Az első ültetvényeket 2003-ban telepítették. A kor és a technológia fejlődésével együtt ők is próbáltak haladni, az első telepítések felét már újratelepítették,modernizálták. Intenzív termesztési irányba mozdultak el valamennyi kultúrában. Az új gyümölcsösöket sűrűbb térállásba telepítették, öntöző- tápoldatozó rendszerrel látták el. Mára elérték, hogy az ültetvények két harmada öntözött.

A gépesítésben is igyekeznek úttörők lenni. Valamennyi művelőeszköz rendelkezésre áll a gazdaságban, ami megkönnyíti a munkájukat. A koronaalakításban a síkfalmetsző gép segítségét veszik igénybe, rendelkeznek gyümölcs rázógépekkel és egy korszerű diófelszedővel.

Legújabb ültetvényeiket precíz GPS koordináták alapján dolgozó robot segítségével telepítették. Ezekhez a beruházásokhoz igénybe vettek állami és európai uniós támogatásokat. A gyümölcsök értékesítésében szövetkezetre támaszkodnak, maguk is aktívan részt vesznek a TÉSZ irányításában. A környékbeli bodza termelőket szakmai tanácsokkal látják el, és együtt végzik a betakarítást, segítve egymásnak a logisztikában.

Helyi termelőkkel közös vállalkozást létrehozva egy diófeldolgozó üzemet működtetnek Lovasberényben. Az üzemben a héjas dió feldolgozás teljes vertikuma megtalálható, beleértve a mosást, szárítást, méretre válogatást és csomagolást. Dióbelet is állítanak elő a legmodernebb lézer- és optikai válogató gép segítségével, emberi kéz érintése nélkül.

Ökonómiai és környezetvédelmi szempontok alapján a soron következő beruházások a napenergia felhasználására irányulnak a kertészetben.

FŐTÁMOGATÓ: VOSZ – A vállalkozói érdekképviselet
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: