Afoto Xs 768px Hadline
Kendereskert
Magyarország Legszebb Gyümölcstermesztő és Kertészeti Birtoka

Kendereskert – Hajdúnánás

Kend1Egykoron a Kendereskert a nánási gazdáknak egyet jelentett a szarvasmarhatartással, az apaállat tenyésztéssel. Az 1935-ös adatok szerint Hajdúnánáson 4000 szürkemarhát tartottak, az 1930-as években a tudósok feljegyezték, hogy Hajdúnánáson akkor annyi szürke marha volt a településen, mint az összes hajdúvárosban együttvéve.

2012-től tudatos építkezésnek köszönhetően a közfoglalkoztatásban helyi erőforrásainkra alapozva építettük újjá a Kendereskertet, ahol mára ismét virágzó állattartás és növénytermesztés folyik, mindez ökológiai gazdálkodás keretében. Az itt megtermelt egészséges termények a Nánási Portéka Termelői Piacra, valamint a közétkeztetés konyháiba kerülnek, ahol minden hónapban legalább egyszer, teljes mértékben bio alapanyagok felhasználásával készítik a napi menüt – ezzel is közelebb hozva a gyermekekhez az egészséges táplálkozást.

Lépésről lépésre alakult ez a ma már kettős funkciójú, országosan is elismert gazdasági komplexum; istállók, kiszolgáló helyiségek épültek, szépült, csinosodott a környezet, felújítottuk az egykori tanyaépületet, ahol gazdag gyűjteményű pásztormúzeum működik, emellett átadásra került a Portéka Ház, ahol rendezvények lebonyolítására is lehetőség nyílik.

Kend3A Kendereskertben termesztett bio zöldségek a közétkeztetésbe és a helyi termelői piacra szállítjuk. Emellett szintén a Kendereskertben ökológiai gazdálkodás keretében nevelt őshonos állatok húsát a Hajdúnánási Tartósító és Építő Szociális Szövetkezet vágóhídján dolgozzák fel, majd a tőkehúst és a húsfeldolgozó üzemben feldolgozott készítményeket a Városi Húsboltban értékesítik.

Mindennek gazdaságélénkítő szerepén kívül környezettudatossági szerepe is van, hiszen így a megtermelt élelmiszer úgy kerül az asztalra, hogy a közelünkből, alig pár kilométerről érkezik, nem szel át kontinenseket vagy tengereket. Elsősorban nem az a cél, hogy nagyvárosokba szállítsuk és adjuk el a helyi termékeket, hanem az, hogy ezeket a jó minőségű élelmiszereket a hajdúnánási gyerekek, anyukák, apukák vásárolják meg és fogyasszák el.

FŐTÁMOGATÓ: VOSZ – A vállalkozói érdekképviselet
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: