Afoto Xs 768px Hadline
Götz Pincészet
Magyarország Legszebb Borbirtoka

Götz Ildikó vagyok és egy zempléni kis településről, Hercegkútról írok. Itt élek születésem óta ma már saját családommal, gyermekeimmel. Itt nevelkedtem, szüleim itt alapítottak 2000-ben családi pincészetet, borászatot, amelyet ma a bátyámmal viszünk tovább, aki szintén itt él és dolgozik a családjával, gyermekeivel és feleségével. Hercegkút egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazai és nemzetközi szinten egyaránt, akár Magyarországot, világörökséget, vallási vagy borturizmust is képviselve világszínvonalon.

Családi pincészetünk a Tokaji bor és Magyarország népszerűsítését szívügyének tekinti, édesapám gyerekkora óta szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozik, és büszkeséggel tölt el, hogy az a megtiszteltetés érte 2019 novemberében hogy Prima díjat kapott, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Év Vállalkozója kitüntetést vehette át. Édesanyámmal együtt idén már 23 éve dolgoznak nap mint nap azért, hogy nekünk, a gyermekeiknek és ma már a négy unokájuknak a megélhetését biztosítsák, a hagyományok és tradíciók megtartásával, de korszerű technológiá-val és magas minőséggel ötvözve a tudásukat.

Én 2008-ban Magyarország I. Borkirálynője voltam, hosszú évekig jártam a világot, népszerűsítettem Tokaji borászatok kiváló borait mindenféle szponzorok közreműködése nélkül (Rabat nagykövetség, Belgium-Brüsszel, Németország-München, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, USA).

A családi vállalkozásban a bátyám a borászatot viszi tovább, édesapám a szőlőmunkákat koordinálja, édesanyám a vállalkozás szíve, rengeteget dolgozik az adminisztratív feladatok nagy részét (és természetesen az unokákat) ő látja el, én pedig a kereskedelmet, az export lehetőségeket, a marketing feladatokat és a pályázatokat menedzselem.

A szőlő és a bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként meghatározó szerepet játszik a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásunk 18 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. Ezek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy az összes típusú tokaji bort elkészítsük. A déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű dűlőiben a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható. A szőlőterületek Tolcsva (Kincsem, Bartalos), Sárospatak (Csécsi, Darnó, Szegfű) és Sárazsadány (Zsadányi dűlő) határában helyezkednek el, mint elsőosztályú kataszterbe tartozó ültetvények. Csatolok egy érdekes leírást a 2004-ben a családunk által telepített Szegfű dűlőről (40 000 tőkével), amelyen Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta szőlőfajták megtalálhatóak.

A megtermelt szőlőt és aszú szemeket a családi gazdaságunk dolgozza fel, amelyekből magas minőségű borokat készítünk. Ezeket a Hercegkúton elhelyezkedő, a világörökség részét képező négyszintes Gombos-hegyi pincesoron lévő pincészetben érleljük, valamint palackozó- és feldolgozó üzemünkben, saválló acél tartályban kezeljük borainkat.

A pincesor nemcsak a Tokaji Borvidék, hanem a világörökség szimbólumaként is sok helyen feltűnik. Palackozott boraink iránt egyre nő a kereslet, és mi azt valljuk, hogy ott van a legideálisabb hely megkóstolni borainkat, ahol készülnek, hiszen az ember így kap egy teljes képet egy-egy borfajtáról. Pincénk 200 fős kóstolóterem-
mel rendelkezik, ahol szervezett borkóstolóra, borvacsorára van lehetőség beje lentkezni, de kötetlenül is nyitva tartunk az érdeklődő turisták számára.

Családi pincészetünk hosszú évek óta foglalkozik borkóstoltatással, nemcsak Hercegkúton, hanem hazai és külföldi bemutatókon is megjelenünk, így kiváló hely és emberismeretre tettünk szert, számos hazai és nemzetközi borversenyen megszerzett kiváló eredményekkel büszkélkedhetünk.

Kevés olyan hely van az országban, ahol a tájképi szépség és sokszínűség, a sajátos vulkanikus geológiai viszonyok, a különleges értékű növénytakaró és állatvilág, valamint a kultúrtörténeti értékek ilyen gazdag tára egyszerre és viszonylag érintetlen formában van jelen, mint nálunk, Hercegkúton.

FŐTÁMOGATÓ: VOSZ – A vállalkozói érdekképviselet
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: