Afoto Xs 768px Hadline
dr. Hentz Károly
Agrárgépészet

Életrajz.

Mezőgépészként végzett Csornán, majd a gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán mezőgazdasági gépészmérnök diplomát kapott 1980-ban. 1985-ben doktorált, majd közgazdasági, szaktanácsadói, tanári, muzeológiai szakképesítést szerzett. 1986-tól a gödöllői egyetemen – későbbi Szent István Egyetem – oktat mezőgazdasági gépek, műszaki fejlesztés és technikatörténeti diszciplínákat. 16 éve a SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum igazgatója. Kutatási szakterülete mezőgazdasági gépek, műszaki fejlesztés, agrár-technikatörténet, műszaki muzeológia. Az országos szakmúzeum állandó kiállításainak (Gödöllő, Kétegyháza) kurátora, 12 időszaki kiállítás megvalósítója. Összegyűjtötte és rendszerezte a Magyarországon gyártott és használt mezőgazdasági gépek és berendezések adatbázisát és e tudásvagyon gondozója.

 

Társadalmi szerepvállalás.

Az agrár-szakmák társadalmi elismertségének növelése érdekében szervezi és koordinálja a mezőgazdasági technikatörténeti értékeket gyűjtők közösségét. Több mint 400 magángyűjtő – jellemzően mezőgazdasági szakember - és 25 egyesület tevékenységét hangolja össze. Szakmai konferenciát, továbbképzést szervez, tanácsadással támogatja a gyűjtőmunkát. Alapítója és koordinátora az Év gyűjtője díjnak. A munka sikerének bizonyítéka az országban megnyitott 12 agrártechnika-történeti gyűjtemény.

Tíz éve aktívan részt vállal a szakmai középiskolák - közel 500 agrár-szakos tanuló - országos szakmai tanulmányi versenyeinek lebonyolításában. Az országos döntőkön a mezőgazdasági gépész szakágban vizsgabizottsági elnökként tevékenykedik.

Két cikluson át az Országos Hungarikum Bizottság Műszaki szakbizottságának elnöke.

Szervezi a Gödöllőn végzett gépészmérnök generációk - 60-90 évek - kapcsolattartását az almamáterrel.

Gödöllő Város Önkormányzati képviselője volt, 2002-2006 a Gazdasági bizottság tagjaként, majd 2006-2010 a Pénzügyi bizottság elnökeként tevékenykedett.

FŐTÁMOGATÓ: Saaten Union - Rapool cégcsoport
Kategória támogató:
Szakmai partner:
Közönségdíj támogató:
Életműdíj:
Támogatók: