Afoto Xs 768px Hadline
Bodrogi Birtok
Magyarország Legszebb Fiatal Gazda Birtoka

NaplementeA birtok elhelyezkedése: Somogy vármegye délnyugati részén, Csurgó várost Porrogszentkirállyal összekötő 6808-as út É-i oldalán, a Horvát határhoz közel, három tájegység találkozásánál található. Az északnyugati Öreghegy és az Újhegy a Zala-apáti-hát legdélibb része. Mivel a birtok, a magaslati részen helyezkedik el csodálatos panoráma tárul a szemünk elé, közelben az Ős Dráva árterében elterülő háborítatlan erdőségek láthatóak, megcsillan a Gyékényesi Kotró víztükre, hívogatóan a nyári melegekben. A távolba tiszta időben pedig a Kaprocai hegység láncai sorakoznak felügyelve az alattuk elterülő tájat.

A környék földjei a középkorban Szent János lovagok majd a Festetics család tulajdona. Volt. A XVIII. századtól szőlőtermesztés és helyi pincegazdaságok jöttek létre a területen. Érdekességként itt a szomszédos Pápai hegyben borozgatott a gimnáziumban tanító Csokonai Vitéz Mihály.

A birtokot kettészeli a domb közepén haladó dűlőút, mely kezdeténél az idő,csodálatra méltó horhost formált. Mivel a terület régen kaszáló, szőlő és gyümölcsös terület volt, megmarad az utókornak számos, a helyi építészetre jellemző gazdasági épület. Jelenleg több mint 15 gazdasági épület van a család tulajdonában, melyek várják felújításukat, és az ide vágyó vendégeket. Az ezekhez tartozó területeken cseperednek a luc, nordmann és ezüst fenyőfáink, melyeket karácsonyfának nevelünk, közel 10 hektáron. Illetve számos helyen a régi gyümölcsöst meghagyva vagy újra telepítve termesztünk almát és körtét, az őshonos fajtáktól a modern fajtákig 1,5 hektáron, melyet helyben piacon, vagy közintézményekbe értékesítünk.

Generációkra vezethető vissza a családunkban a szőlő termesztése is, máig termelünk kis mennyiségben csemege és borszőlőket.

Elvünk a több lábon állás így a kertészeti kultúra és gyümölcs mellett, szántó területeink is vannak, célszerűen több kertészetben használt erő és munkagépet itt is fel tudunk használni, melyek minőségileg és mennyiségileg is ez elmúlt években fejlődtek. Említést érdemel, hogy mindez ugyanabban a dűlőben, nem szétszórva kilométerekre egymástól.

Büszkén mondhatom, hogy a mai napig három generáció együtt dolgozik, kiegészítve egymás jó és rossz tulajdonságit, képességünknek és, szakértelmünknek megfelelően.
A kihalásra ítélt zártkerti terület újra él, és még közel sincs vége, számos terv van a terület turisztikai és vendéglátási hiányosságainak rendezésére.

FŐTÁMOGATÓ: VOSZ – A vállalkozói érdekképviselet
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: